Sailors of the Sahara

OPENING 26 APRIL

In het Parc National du Banc D’Arguin in Mauritanië leven nog een duizendtal Imraguen, traditionele bewoners van het gebied waar de Sahara naadloos overgaat in de oceaan. Zo’n twee miljoen trekvogels delen er de vaak ondiepe oceaan met massaal veel vissen, schildpadden, en dolfijnen. Oorspronkelijk visten de Imraguen te voet, gewapend met netten en een speer. In samenwerking met dolfijnen joegen ze scholen vis hun netten in.
Midden vorige eeuw schakelden ze grotendeels over op kleine zeilboten, beter bekend als ‘lanche’. De Imraguen zijn de enigen die binnen de grenzen van de Banc D ’Arguin mogen vissen, mits zij geen gebruik maken van gemotoriseerde vaartuigen. Er zijn exact 114 traditionele zeilboten toegelaten, verspreid over de 9 dorpen in het park.
Uitvaren gebeurt bij het eerste licht ’s ochtends. De Imraguen kennen de zandbanken, eilanden en bevaarbare kanalen op hun duimpje en varen op het ritme van de getijden. Desondanks lopen hun schepen regelmatig vast wanneer de wind wegvalt. Dan wordt er thee gezet en vers gevangen vis gebraden in wat olie. Als de avond valt wordt er gebeden op de voorplecht. Als de wind terug opsteekt wordt er onder de sterrenhemel teruggevaren, in het gezelschap van dolfijnen. De Imraguen lokken hen door te fluiten, de dolfijnen antwoorden met luid geblaas en plons-geluiden .Een betoverend concert in volmaakte duisternis.


Nieuwe fotoreizen 2024-2025

19 juni 2024: fotoreis naar de hoge Kaukasus, een 4x4 reis in kleine groep naar Svanetië en Chevsoeretië. Er is nog  1 plaats vrij. https://hoboreizen.be/Fotoreis%20Georgi%C3%AB

25 september 2024: op stap met de arendjagers en de herfstmigratie van de nomaden in de Mongoolse Altai. https://hoboreizen.be/Fotoreis-mongoli%C3%AB

15 maart 2025: de wintermigratie van de nomaden in de Mongoolse Altai. https://hoboreizen.be/Fotoreis-mongoli%C3%AB-2


6 nieuwe fotoreizen voor 2022

De fotoreizen voor 2022 staan sinds dit weekend online en zijn meteen te boeken via Hoboreizen.be.

Het zijn achtereenvolgens:

  • Februari: winterreis noord-IJsland met 4x4
  • Maart: mee-migreren met de nomaden en jagen met de arendjagers in het Mongoolse Altaïgeberte
  • Mei: het rijke vogelleven van het onbekende Noordoosten van IJsland met 4x4
  • Juni: het spectaculaire binnenland van IJsland met 4x4
  • Augustus: op expeditie met een historisch zeilschip naar de Scoreby Sound in Noordoost-Groenland
  • September: beren kijken tijdens de ruska, de Finse herfst aan de Fins-Russische grens.

24 juni : fotoreis naar de IJslandse Westfjorden en de Fagradalsfjall vulkaanuitbarsting

Kriebelt het om eindelijk terug te reizen ? Hou je van ongerepte landschappen en fan van fotografie ?
Rep je, je kan nog enkele dagen inschrijven voor de eerste fotoreis van 2021 : een unieke trip in kleine groep met 4x4 voertuig naar het meest afgelegen stuk IJsland.
meer info : https://www.hoboreizen.be/fotoreis-ijsland